Legendaarisen Route 66:n reitti ja muhkeat maisemat

 reittimme kartalla ajoreitti amerikassa
Reittimme Chicagosta Los Angelesiin


Pitkän tien historia lyhyesti

Legendaarinen Route 66 perustettiin vuonna 1926 helpottamaan kulkua USA:n keskiosista länsirannikolle. Uutta valtatietä varten yhdistettiin vanhoja, olemassaolevia teitä sekä rakennettiin uutta tieverkostoa eri osavaltioiden välille. Uusi valtatie oli sujuvaliikenteinen ja helppokulkuinen mm. sen tasaisuuden vuoksi. Tien myötä sekä rahtiliikenne että muuttoliike lännen ja pohjoisen välillä kasvoivat hurjaa vauhtia. Reitin varrelle nousi nopeaan tahtiin perheyrityksiä, kyliä ja taajamia. Tie toi mukanaan vaurautta. Vuosikymmenten saatossa tietä jatkettiin, muokattiin ja paranneltiin useaan otteeseen. Vaarallisimpia kaarteita oiottiin suoriksi, kapeita ajoväyliä levennettiin, vuoristoisia osuuksia kierrettiin ja oikoreittejä rakennettiin matkan nopeuttamiseksi. 1960-luvulle tultaessa vanhentunut, ahtaaksi käynyt Route 66 korvattiin uusilla, suurilla ja suoremmilla moottoriteillä, mutta alkuperäinen tie on yhä olemassa. Legendaarista reittiä kutsutaan nykyisin nimellä Historic Route 66. Maisemareittiä pitkin voi yhä ajaa suurimman osan matkasta.

Osavaltioita joka lähtöön

Historic Route 66 halkoo läpi USA:n. Reitin pituus on huikeat 4000 km - noin 3,5 kertaa Suomi päästä päähän. Pohjoisen lähtökaupunki on suurten järvien kainalossa, Illinoisin osavaltiossa sijaitseva Chicago. Lisäksi reitille osuu seitsemän muuta osavaltiota, joita ennakkoluuloton skandinaavi kuvailisi seuraavasti: Missouri (Budweiser), Kansas (stetsonit), Oklahoma (tornadot), Teksas (punaniskat), New Meksiko (kaktukset), Arizona (kalkkarokäärmeet) sekä Kalifornia (plastikkakirurgit).

Ai niin. Olin unohtaa Nevadan, tuon muinaisesta kultaryntäyksestä tutun osavaltion. Route 66 ei ulotu Nevadaan saakka, mutta koska huudeilla ollaan, piipahdamme hämmästelemässä osavaltion tunnetuinta, mutta epätodellisinta kaupunkia Las Vegasia.


ajoreitti route 66 halki amerikan
Route 66 - tasankoa, jokia, vuoristoa, aavikkoa.


Vuoria, aavikoita ja peltoja

Route 66 on maisemiltaan ja maastoltaan vaihteleva. Matkan varrella on useita miljoonakaupunkeja, idyllisiä sekä autioituneita pikkukyliä, hiekkatasankoja, paahtavia aavikoita, huikeita vuoristoja sekä äärettömiin jatkuvia maissipeltoja. Reitti ylittää valtaisan Missisippi-joen, myöhemmin myös Arkansas-joen, halkoo epäinhimillisen kokoisia keskilännen tasankoja sekä ikivanhoja intiaanien maita. Eikä siinä vielä kaikki. Route 66 ohittaa yhden maailman huikeimmista luonnonnähtävyyksistä, Grand Canyonin! Sen syviä rotkoja ja kalliojyrkänteitä pääsemme ihailemaan matkamme puolivälin jälkeen. Länsirannikolle tultaessa tie sivuaa paahteisen Mojaven aavikon ja Kuoleman laakson, päättyen lopulta Tyynen valtameren kuohuaviin ja virkistäviin aaltoihin.

OH BOY!
Meillä taitaa olla edessä huikein ajomatka ikinä!

STAY TUNED!




4 kommenttia:

  1. Todella huikeaa, teillä on vielä koko matka edessänne. Muista kyllä tuon tunteen. Pitäkää hauskaa! Odotan innolla tarinoita matkan etenemisestä.

    VastaaPoista
  2. Nyt alkaa jo hieman jännittään. Vitsi vitsi, haittaaks se?

    VastaaPoista

Muistathan kommentoinnin hyvät tavat. Poistan blogista kaikki asiattomat kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt.

Sisällön tarjoaa Blogger.